Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Διασκευή άλυτου (Άσκηση 2)

Αγαπητοί αναγνώστες, σας προτείνω να λύσετε ένα ”άλυτο” πρόβλημα.

Ο συνθέτης δόκτωρ Κουρτ Ντίτριχ το δημοσίευσε το 1918 με εκφώνηση “παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 4 κινήσεις”, είχε όμως στο τετράγωνο b3 μαύρο στρατιώτη, και το πρόβλημα δεν είχε λύση (no solution). Αναφέρεται μάλιστα στην σκακιστική βιβλιογραφία ως παράδειγμα προβλήματος χωρίς λύση. (Δείτε Ζαν Μπερτέν (Jean Bertin), ”Initiation au Problėme d’ échecs” (Εισαγωγή στο σκακιστικό πρόβλημα), Insolubilité (έλλειψη λύσης) στην σελ. 30).


(Πρόβλημα 22)
Κουρτ Ντίτριχ (Dr. Kurt Dittrich),
”Deutsches Wochen-schach“, 1918,
Διόρθωση υπό Σ. Ιατρίδη
Παίζουν τα λευκά και κάνουν Ματ σε 4 κινήσεις
#4 (7+10)
[3s4/4bpQ1/3pp1bS/8/5pRp/1P2kP2/s3P3/4K3]


Ο ολυμπιονίκης Σταύρος Ιατρίδης (1887-1976) διόρθωσε το ελάττωμα του προβλήματος με πολύ απλόν τρόπο, αλλάζοντας το χρώμα του στρατιώτη b3 σε λευκό.
Έτσι το πρόβλημα διασώθηκε και πλέον λύνεται σε τέσσερις κινήσεις.

Ζητώ από τους αναγνώστες να βρουν την λύση και να γράψουν ποιο είναι το θέμα που εμπεριέχεται σ’ αυτήν. (Αλλιώς, θα δημοσιεύσω την απάντηση στα σχόλια σε μία εβδομάδα).

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ομολογώ ότι με προβλημάτισε λίγο το "ορφανό" πιονίδιο στο β3. Αφού θέλουμε να δώσουμε διακαώς σαχ από την η1-α7 διαγώνιο, τι νόημα έχει η φύλαξη του γ4; Βέβαια, μιλώντας για ανοίγματα γραμμών, δεν ήταν και δύσκολο να κατευθυνθώ στη λύση, αν και δοκίμασα και 1.Πη1; και 1.Βα1;. Τελικά νομίζω 1.Ββ2! είναι αρκούντως ικανοποιητικό. Απειλεί βέβαια 2.Βδ2#. Η βασική βαριάντα φαντάζομαι είναι αυτή που περιέχει τις πιρουέτες της ντάμας: 1...Αγ2, 2.Πη8! (απειλεί 3.Ιη4#) 2...ζ5, 3.Βη7! (απειλεί 4.Βη1#), 3...Αη5 και αφού του τα ανοίξαμε όλα(σικ) 4.Βα7#. Και το ορφανό; Στο 1...Αδ3 2.εχδ3,και ακολουθεί 3.Βζ2 και 4.Βδ2#, να βγάλει κι αυτό το μισθό του και να δικαιώσει τον αείμνηστο Ιατρίδη. Βάζε κανένα πρόβλημα να μην σκουριάζουμε. (-:

Emmanuel Manolas είπε...

Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε πολύ τον λύτη Κονιδάρη Παναγιώτη (έναν από τους καλύτερους στην Ελλάδα) για την λύση που έστειλε.

Η λύση του προβλήματος-22 περιέχει εκκενώσεις γραμμών, κλεισίματα γραμμών και θέμα Τέρτον.

Κλειδί 1 Qb2! (> 2 Qd2#)
1...Bc2
2 Rg8 (Δυο κομμάτια (Q, B) εκκένωσαν την g-στήλη επιτρέποντας την κίνηση Rg8. Η απειλή τώρα είναι > 3 Sg4#).
2...f5
3 Qg7 (Το γραμμικό κομμάτι R ανεβαίνοντας την στήλη-g πέρασε πάνω από το κρίσιμο τετράγωνο g7, μετά ήρθε στο g7 το γραμμικό κομμάτι Q, που θα κινηθεί με αντίθετη διεύθυνση κατεβαίνοντας την στήλη-g με απειλή > 4 Qg1#, οπότε έχουμε θέμα Τέρτον. Δυο κομμάτια (B, R) εκκένωσαν την στήλη-g για να επιτρέψουν την κίνηση Qg1).
3...Bg5 (Η βασίλισσα μπορεί να επέστρεψε στην προηγούμενη θέση της, όμως ο αξιωματικός που κινήθηκε, εμποδιζόμενος από το πιονάκι που του έκλεισε την διαγώνιο, δεν μπορεί πια να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση του και τα μαύρα αναγκάζονται να αμυνθούν διαφορετικά δημιουργώντας νέες δυνατότητες στα λευκά).
4 Qa7# (Δυο κομμάτια (στρατιώτης και B) εκκένωσαν την γραμμή-7 επιτρέποντας την κίνηση Qa7).

Η διόρθωση συνίσταται στο εξής : Στο b3 πρέπει να υπάρχει κάποιο εμπόδιο για να μη μπορεί η βασίλισσα, που πήγε στο b2, να δώσει σαχ από το τετράγωνο b6. Ο συνθέτης Ντίτριχ είχε βάλει στο b3 μαύρο στρατιώτη, και το πρόβλημα δεν είχε λύση:
1 Qb2? Bd3! 2 Rg8 f5 3 Qg7 Bxe2! και δεν υπάρχει ματ στην τέταρτη κίνηση.

Ο ολυμπιονίκης Σταύρος Ιατρίδης διόρθωσε το ελάττωμα του προβλήματος με πολύ απλό τρόπο, αλλάζοντας το χρώμα του στρατιώτη b3 σε λευκό, οπότε δημιουργήθηκε η συνέχεια:
1 Qb2! Bd3 2 exd3 ~ 3 Qf2+ Kxd3 4 Qd2#