Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Εύκολη νίκη σε 4 κινήσεις

Το διάγραμμα που βλέπετε παρακάτω είναι ένα πρόβλημα του Λόρδου Ντάνσανι (Edward John Moreton Drax Plunkett, 18_ος Baron Dunsany, 1878-1957), που ήταν Άγγλος λογοτέχνης με περίπου 70 βιβλία και θεατρικός συγγραφέας με έργα που ανέβαιναν μέχρι και πέντε μαζί στο Μπρόντγουεϊ (Broadway) και καλός σκακιστής με ισοπαλίες σε παρτίδες με τον Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα.

Δείγμα της ποιητικής έκφρασης του Λόρδου Ντάνσανι :
"One art they say is of no use;
The mellow evenings spent at chess,
The thrill, the triumph, and the truce
To every care, are valueless.
"And yet, if all whose hopes were set
On harming man played chess instead,
We should have cities standing yet
Which now are dust upon the dead."
Μια τέχνη λένε πως είναι άχρηστη :
τα εύθυμα βραδάκια που ξοδεύονται στο σκάκι,
η ανατριχίλα, ο θρίαμβος, και η ανακωχή
σε όσα φροντίζεις, είναι χωρίς αξία.
Κι όμως, αν όλοι, που έλπιζαν σταθερά
να βλάψουν τους ανθρώπους, αντί γι' αυτό έπαιζαν σκάκι,
θα έπρεπε ακόμη να στέκουν οι πόλεις,
που τώρα έχουν γίνει σκόνη πάνω στους νεκρούς.


(Πρόβλημα 349)
Lord Dunsany,
"Week-end Problems Book" by Hubert Phillips, 1932
Ματ 4 κινήσεις. Δύο λύσεις.
#4 retro ( 8 + 16 )
[RSBKQBSR/8/8/8/8/8/pppppppp/rsbqkbsr]

Το διάγραμμα συνοδεύεται από μια ιστορία : Μπαίνει κάποιος σε μια σκακιστική λέσχη και βλέπει τα κομμάτια στημένα έτσι σε μια σκακιέρα. Του λένε "έπαιζαν μια παρτίδα δυό εκκεντρικοί θαμώνες και όταν ο Λευκός, που ήταν σειρά του να παίξει, ανήγγειλε [Ματ σε τέσσερις κινήσεις, με δυό τρόπους!] ο Μαύρος έφυγε εκνευρισμένος και μετά έφυγε και ο Λευκός. Μπορείς να βρεις την συνέχεια;"

Ενόσω σκέφτεται ο ήρωας της ιστορίας, μπορείτε εσείς αγαπητοί αναγνώστες να βρείτε τις δυό λύσεις του προβλήματος;
Αν δεν ασχοληθείτε επειδή είναι ημέρες γιορτών, σας εύχομαι να τις περάσετε με υγεία και ευτυχία και λέω, για να μην ανησυχείτε, ότι θα δημοσιεύσω την λύση σύντομα στο τέλος της ανάρτησης αυτής.

Ο Alkinoos σημειώνει : Κάποια βραδιά στο εντευκτήριο του Ζήνωνα Γλυφάδας μου έβαλε ο Παναγής Σκλαβούνος αυτό το πρόβλημα για να το λύσω. Το βρήκα εύκολα, δεν ήξερα όμως τίνος είναι. Φέτος τον Μάρτη με παρακίνησε ο φίλος Αλέξανδρος Διαμαντίδης (από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας) να γράψω κάτι για τον Λόρδο Ντάνσανι, που είναι πολύ σημαντικός στον χώρο της λογοτεχνίας του Φανταστικού.
Η απόδοση των στίχων είναι δική μου. Συγγνώμη αν έχει ατέλειες.

4 σχόλια:

Ελισσαίος είπε...

Καλημέρα Αλκίνοε,

και χρόνια πολλά. Άρχισα να ακολουθώ την οδηγία σου να διαβάσω το ιστολόγιο από την αρχή ως βιβλίο. Πράγματι. Έπρεπε να το είχα κάνει καιρό τώρα. Διαβάζω όμως και τις καινούριες αναρτήσεις σου για να μην μου κάνει κάποια ερώτηση ο Κονιδάρης και πιαστώ ανενημέρωτος.

Έχω να παρατηρήσω λοιπόν ότι σύμφωνα με τη γραφή Φορσάιθ, που την εξηγείς στις πρώτες σου αναρτήσεις, η σκακιέρα στο διάγραμμα δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι στημένη. Εκτός κι αν το διάγραμμα είναι σωστό και η γραφή λάθος. Επίσης, σύμφωνα με το διάγραμμα, δεν μπορώ να βρω πως το μαύρο βασιλικό ζεύγος αντιμετατέθηκε, εφόσον όλα τα στρατιωτάκια του μαύρου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Για δες και πες

Emmanuel Manolas είπε...

Γειά σου παρατηρητικέ Ελισσαίε!
Θα πρόσεξες επίσης ότι λείπουν τα γράμματα (a, b, c, ...) και οι αριθμοί γύρω από την σκακιέρα για πρώτη φορά! Σκέφτηκα να παραλείψω και την Φορσάιθ, αλλά μετά είπα [ποιός θα το προσέξει; Ας το αφήσω για βοήθεια...].
Αφού το βρήκες αυτό, είναι εύκολο (το λέει και στον τίτλο) να καταλάβεις γιατί είναι "ανάποδα" ο bK και η bQ. Ένα βήμα ακόμη στη σκέψη σου και θα συμπεράνεις αν τα στρατιωτάκια του Μαύρου είναι στην αρχική τους θέση!
Χρόνια πολλά και σε σένα!

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, δεν πρόσεξα ότι είναι η πρώτη φορά που δεν έχεις βάλει αριθμούς και γράμματα δίπλα από το διάγραμμα. Κοιτάμε τη σκακιέρα ανάποδα λοιπόν απ' ότι συνήθως. Από την πλευρά των μαύρων σα να λέμε.

Οπότε ο Λευκός θα επιστρέψει για ένα ματ αποπνιγμού. Με 1. Ιγ6 καθώς βλέπω και απειλή Ιε5 και 3. Ιζ3# ή Ιδ3#.
Θα αμυνθεί ο Μαύρος με 1. ...-Ιζ3 και ο Λευκός που είναι καλό παλλικάρι και ξέρει κι άλλο μονοπάτι θα πάει από το β4. Νέα άμυνα από τον μαύρο με 2...-Ιε5 και εκεί είναι που επεμβαίνει η Λευκή βασίλισσα, τρώει τον ίππο και χαλάει την ομορφιά του προβλήματος. Μετά, ότι και να παίξει ο Μαύρος ακολουθεί το μάτ με το αλογάκι από το δ3.

Το ποίημα μου άρεσε περισσότερο.
Όπως και η ανάρτηση. Γοητεύομαι πολύ να διαβάζω για ανθρώπους που περνάγανε τη μαγεία του σκακιού σε άλλες δραστηριότητες. Ο Ηλίας Οικονομόπουλος μας χάρισε πλήθος τέτοιων αναφορών αλλά τώρα, με την αναστολή των εργασιών του, έχει προκύψει ένα κενό.

Ελισσαίος είπε...

ξέχασα το όνομα πριν, αν και είναι κατανοητό