Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συνάντηση Προβληματιστών (7)

Η έβδομη Συνάντηση Προβληματιστών προγραμματίστηκε για Παρασκευή απόγευμα 30/07/2010.
Φιλοξένησε ο Μανωλάς Εμμανουήλ στο σπίτι του και προσήλθαν οι Θέμης Αργυρακόπουλος, Γιάννης Γαρουφαλίδης, Παναγής Σκλαβούνος, Χάρης Φουγιαξής.
Συζητήθηκαν μερικά από τα προβλήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό σύνθεσης (JT Manolas-60) που έληξε στις 12 Ιούλη. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες των ειδικών λογισμικών (WinChloe, Fancy+Popay) να τα παραστήσουν και να τα αναλύσουν.

Σας μεταφέρω και μια αστεία στιγμή από την συνάντηση. Δοκιμάζοντας να τοποθετήσω διάφορα κομμάτια του Μυθικού σκακιού, σχημάτισα εντελώς τυχαία την παρακάτω θέση:
(Πρόβλημα 469)
Μανωλάς Εμμανουήλ
αδημοσίευτο

h#4

Το κομμάτι στο c5 είναι ένας Μιμητής (Imitator). Μετά από κάθε κίνηση άσπρου ή μαύρου κανονικού κομματιού, ο Μιμητής κάνει μια παρόμοια σε διεύθυνση και απόσταση κίνηση. Αν ο Μιμητής βρίσκει εμπόδιο στην κίνησή του ή βγαίνει έξω από τα όρια της σκακιέρας, τότε η κίνηση του κανονικού κομματιού δεν επιτρέπεται.

Ρωτάει, λοιπόν ένας από την παρέα "Τι άλλο χρειάζεται;" και του απαντώ "Μιά εκφώνηση. Θα του βάλω Βοηθητικό σε 4 κινήσεις".
Φανταστείτε τα γέλια που κάναμε όλοι όταν η WinChloe το εξέτασε και βρήκε ότι έχει μοναδική λύση!!
Συνολικός χρόνος σύνθεσης : ούτε μισό λεπτό!

1.Kf7[Imb6] Kh7[Imb5]
2.Kf8[Imb6] Kg6[Ima5]
3.Kg8[Imb5] Sc1[Imd4]
4.Kh8[Ime4] Kh7[Imf5]# (Ο άσπρος βασιλιάς επιτίθεται με θράσος. Ο μαύρος βασιλιάς δεν μπορεί να πάρει τον άσπρο, γιατί ο Μιμητής εμποδίζεται από το πιόνι να κάνει την αντίστοιχη κίνηση).

Μετά τις συζητήσεις ακολούθησε συνεστίαση σε γειτονικό μεζεδοπωλείο της Νέας Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: