Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πληθυσμός ή πλούτος χώρας και σκακιστική επιτυχία

Πότε μια χώρα μπορεί να έχει πολλούς καλούς σκακιστές;
Ο μεγάλος Πληθυσμός θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό στοιχείο, για να αυξάνεται η πιθανότητα ύπαρξης πολλών δυνατών σκακιστών.
Το μεγάλο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μπορούσε να είναι ευνοϊκό στοιχείο, για να υπάρχουν υποδομές στήριξης (και ελεύθερος χρόνος) για τους σκακιστές.

Είναι αυτά αρκετά;

Ο Leung Weiwen είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Σπουδάζει Οικονομικά και Εφαρμοσμένη Στατιστική και βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης στην Ολλανδία με πρόγραμμα ανταλλαγών. Μελέτησε την δυναμικότητα των κορυφαίων παικτών 145 χωρών σε συσχετισμό με τον Πληθυσμό κάθε χώρας και το ΑΕΠ και διαπίστωσε ότι

α) Μόνο ο Πληθυσμός ή μόνο το ΑΕΠ δεν επαρκούν ως κριτήρια, για παράδειγμα η Ρωσία κατατάσσεται σε καλύτερη θέση αν λάβουμε υπόψη μόνο τον Πληθυσμό, ενώ το Χογκ-Κογκ κατατάσσεται σε χειρότερη θέση αν λάβουμε υπόψη μόνο το ΑΕΠ.

β) Ο μεγάλος πληθυσμός και το μεγάλο ΑΕΠ παίζουν ρόλο από 17% μέχρι 40% στην σκακιστική επιτυχία μιας χώρας.

γ) Υπάρχουν χώρες που η σκακιστική τους δεινότητα ξεπερνάει κατά πολύ τα προβλεπόμενα από Πληθυσμό και ΑΕΠ, (Armenia, Georgia, Moldova, Montenegro, Iceland, Azerbaijan, Bulgaria, Ukraine, Serbia, Bosnia Herzegovina). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καλή εθνική ομοσπονδία ή σε κυβερνητική στήριξη για το σκάκι ή σε μακρόχρονη σκακιστική κουλτούρα.

δ) Πολλές από τις κορυφαίες χώρες στην κατάταξη υπήρξαν κομμουνιστικές. Στην λίστα όμως υπάρχουν και πολλές άλλες, (Iceland, Faroe Islands, Israel, Philippines, Monaco, the Netherlands, Denmark, Sweden, Greece, Paraguay, Norway, Argentina), για τις οποίες δεν νομίζω (λέει ο Leung Weiwen) ότι υπήρξε κυβερνητική στήριξη του σκακιού σε επίπεδο παρόμοιο με την στήριξη που έδωσε το Σοβιετικό Μπλοκ.

ε) Δεν είναι εύκολο μια μικρή και φτωχή χώρα να ανταγωνιστεί μια μεγάλη και πλούσια χώρα, αλλά δεν είναι και αδύνατο. Στις πρώτες 20 χώρες μπορεί να δει κανείς και φτωχές και μικρές.

Βρήκα την είδηση στην Chessbase. Εκεί υπάρχει περισσότερος σχολιασμός και σύνδεσμος προς την εργασία του Leung Weiwen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: