Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα Alybadix

Οι αγωνιστικοί σκακιστές έχουν εξειδικευμένα βοηθήματα λογισμικού για την προπόνησή τους και την αρχειοθέτηση παρτίδων. Εγώ αγόρασα κάποτε το Fritz 11, της ChessBase, και είναι πιό αξιόλογο από όσο μπορώ να σας περιγράψω. (Το χρησιμοποιώ συνήθως για να ελέγχω τις σπουδές, μην έχω βάλει λάθος την θέση).
Υπάρχουν και διαδικτυακά προγράμματα για να παίξει κανείς με πάμπολλους αντιπάλους σε πραγματικό χρόνο, ή για να βρεί παλιές παρτίδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (παίχτη, τουρνουά, άνοιγμα κλπ).

Στον χώρο του καλλιτεχνικού σκακιού η δημιουργία καλού λογισμικού συναντά εμπόδια...

(1) Τα κομμάτια δεν είναι έξι, αλλά πάνω από χίλια (στο μυθικό σκάκι) και νέα κομμάτια επινοούνται συνεχώς.
(2) Οι σκακιέρες μπορεί να έχουν άλλο σχήμα (ας πούμε κυλινδρικό).
(3) Ο σκοπός του παιγνιδιού μπορεί να αλλάξει, καθώς και η αντιπαλότητα. Πχ. [Παίζουν τα μαύρα 18 κινήσεις και μετά τα λευκά δίνουν ματ], [Τα Λευκά εξαναγκάζουν τα Μαύρα να κάνουν ματ σε ν κινήσεις], [Τα Μαύρα βοηθούν τα Λευκά στο να κάνουν ματ σε ν κινήσεις]. 
(4) Οι συνθήκες παιξίματος μπορεί να διαφέρουν (Madrasi με παράλυτα κομμάτια, Circe με αναγεννημένα κομμάτια, KoBul με βασιλιάδες που αλλάζουν τρόπο κίνησης).
(5) Η ροή του παιξίματος μπορεί να είναι αλλιώτικη. Πχ. [με ποιές 25 κινήσεις φθάσαμε στην θέση αυτή;], [Ο λευκός αναιρεί οχτώ κινήσεις του και μετά έχουμε ματ σε τρεις].

... και πάρα πολλά άλλα...καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Από τα πρώτα προγράμματα που εμφανίστηκαν ήταν το Alybadix, που το έφτιαξε ο Ilkka Blom (διεύθυνση : Ilkka Blom, Salmikatu 27 A 16, FI-65200 Vaasa, FINLAND, e-mail : iblom@saunalahti.fi) και το φροντίζει ακόμη, (δες http://alybadix.wippiespace.com/).
Το πρόγραμμα λύνει πολλές κατηγορίες προβλημάτων (αντίστροφα, πολυκίνητα κλπ) πολύ γρήγορα. (Βέβαια, αν οι κινήσεις είναι πάρα πολλές, ο χρόνος επίλυσης ανεβαίνει).
Το πρόγραμμα δεν είναι ακριβό και οι κριτικές γι αυτό είναι πολύ καλές.

Στην σελίδα του μπορείτε να βρείτε Demo έκδοση (και άλλα καλούδια) και μια συλλογή (του Eduardo Sadier) με 123006 δυάρια προβλήματα σε μορφή αναγνώσιμη από το Alybadix. Διατίθεται δωρεάν το APwin v2012 (του Paul H. Wiereyn) για να εκτελεί το Alybadix από περιβάλλον Windows.
Για να εκτιμήσετε την ταχύτητα του Alybadix, σημειώστε ότι λύνει όλα τα προβλήματα της συλλογής Sadier σε λιγότερο από μισή ώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: