Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Νέα από την Βέρνη, (1) Κυριακή

Όπως ξέρετε, συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Σκακιστική Σύνθεση, που φέτος γίνεται στην Βέρνη της Ελβετίας.

Φτάσαμε χθες αεροπορικώς με Alitalia (Αθήνα - Ρώμη με καθυστέρηση, τρέξιμο με την ψυχή στο στόμα για να προλάβουμε την επόμενη πτήση Ρώμη - Ζυρίχη), έχασαν δυο γνωστοί τις βαλίτσες τους, και πήραμε ένα πολύ στιβαρό ηλεκτρικό τρένο που μας πήγε αθόρυβα και ταχύτατα στην Βέρνη. Η Ελβετία καταπράσινη και γεμάτη γνωστές βιομηχανίες. Τα χωριά της είναι κουκλίστικα.

Σήμερα έχει λιακάδα και θαυμάζουμε την υπέροχη πόλη. Ήσυχη, καθαρή, αραιοχτισμένη με ωραία παλιά σπίτια, το πολύ τετραόροφα. Οι συγκοινωνίες είναι αθόρυβες, ηλεκτρικές και η πληροφόρηση άμεση, μέσα και έξω από τα οχήματα. Υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα και πολλά ποδήλατα.

Το ξενοδοχείο έχει στοιχειώδεις ανέσεις, όχι σαμπουάν ή ντουλάπες ή ψυγειάκι ή τηλέφωνο για την αφύπνιση ή άλλα τέτοια χαζά. Το κόστος είναι τεράστιο για μας που δεν φυσάμε το παραδάκι, αλλά ευτυχώς δεν μας ενισχύει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, οπότε δεν κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήμα. Η τηλεόραση υπάρχει και έχει καμιά εξηνταριά γερμανικά / αγγλικά / γαλλικά / αραβικά / κινέζικα κανάλια. Το διαδίκτυο λειτουργεί κανονικά και δωρεάν.

Σήμερα ανεβήκαμε με το τελεφερίκ σε ένα απίθανο πάρκο μέσα σε κατάφυτη περιοχή. Τα παιδάκια χαίρονται τα παιγνίδια εκεί και οι μεγάλοι βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν τον δασικό περίπατό τους.

Επειδή κάνει πολύ κρύο (όχι σήμερα) οι γελάδες που βόσκουν στο βουνό έχουν μακρύ καφέ τρίχωμα. Το μοντέλο που είναι άσπρο με μαύρες βούλες, ή κάπως έτσι, είναι για πεδιάδες σε μικρό υψόμετρο.

Βασικές πληροφορίες για την Βέρνη και τις ελβετικές συνήθειες μας έδωσε η διοργανώτρια επιτροπή σε μια σειρά κείμενα (που μπορείτε να βρείτε εδώ).

Για πιο γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης, δείτε στο Σκακιστικό την ανταπόκριση του Παναγιώτη Κονιδάρη εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: