Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Circle SneK, Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά 2014

Στο μυθικό σκάκι, διάφορες συνθήκες εμφανίζονται κάθε χρόνο. Κάποιες από αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον των συνθετών, κάποιες μένουν σαν αξιοπερίεργα.
Ο συνθέτης Diyan Kostadinov, από την Βουλγαρία, αρέσκεται στο να επινοεί νέες συνθήκες (KoBul Kings, SneK Chess) και πρόσφατα ανήγγειλε ένα τουρνουά, για τα Χριστούγεννα 2014, με την νέα συνθήκη Circle Snek.

Circle Snek (κυκλικό SneK):
Όταν παίρνεται μια Βασίλισσα, ένας Πύργος ίδιου χρώματος γίνεται Βασίλισσα.
Όταν παίρνεται ένας Πύργος, ένας Αξιωματικός ίδιου χρώματος γίνεται Πύργος.
Όταν παίρνεται ένας Αξιωματικός, ένας Ίππος ίδιου χρώματος γίνεται Αξιωματικός.
Όταν παίρνεται ένας Ίππος, μια Βασίλισσα ίδιου χρώματος γίνεται Ίππος.

Μόνο ένα κομμάτι αλλάζει τύπο μετά από ένα πάρσιμο. Σε περίπτωση επιλογής – η πλευρά που έκανε το πάρσιμο επιλέγει ποιο κομμάτι θα μετασχηματισθεί.
Το πάρσιμο και η αλλαγή τύπου είναι η ίδια κίνηση. Αν αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δέχεται σαχ η πλευρά που έκανε το πάρσιμο - το πάρσιμο απαγορεύεται.
Το πάρσιμο πιονιού γίνεται κανονικά. Το πάρσιμο γίνεται κανονικά και στην περίπτωση που δεν υπάρχει στην σκακιέρα κομμάτι που θα μπορούσε να μετασχηματισθεί.
Το Ροκέ με βασιλικό κομμάτι δεν επιτρέπεται (μόνο με κανονικό βασιλιά).

Θα βρείτε την ανακοίνωση για το 2ο KoBulChess Θεματικό Τουρνουά (Χριστουγεννιάτικο Τουρνουά 2014) εδώ : http://kobulchess.com/en/tournaments/announcements/676-kobulchess-2nd-tt-christmas-tourney-2014.html

Θέμα: Όλοι οι τύποι προβλημάτων (#/=, H#/H=, S#/S=, HS#/HS= κλπ.) σε 2-4 κινήσεις με την μυθική συνθήκη Circle SneK. Μυθικά κομμάτια και άλλες μυθικές συνθήκες δεν επιτρέπονται. Βασιλικά κομμάτια μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν.

Προθεσμία μέχρι 20-Δεκ-2014.

Ευχόμενος καλές γιορτές για σας, παρουσιάζω μια πρωτότυπη μινιατούρα με την συνθήκη Circle SneK, που την σχεδίασα να λύνεται εύκολα. Ο υπολογιστής μου (που χρησιμοποιεί WinChloe v3.31) δεν μπορούσε να δει την λύση ακαριαία και χρειάστηκε 4 ώρες και 12 λεπτά για να τελειώσει την επίλυση.

Πρόβλημα_289
Μανωλάς Εμμανουήλ (GRE)
αδημοσίευτο

Ks3r2/8/8/k5b1/8/7b/7P/8 (2 + 5)
Βοηθητικό πεντάρι h#5, Circle SneK

Επιλέξτε ανάμεσα από τις αγκύλες για να δείτε την λύση
[1.Bd7 h4 2.Kb6 hxg5(Bb8) 3.Kc7 g6 4.Kd8 g7 5.Bc7 gxf8=Q(Rd7)#].

Αφού οι κινήσεις είναι μόνο 5, το wPh2 πρέπει να ξεκινήσει με διπλό βήμα και να δώσει το ματ όταν φτάσει την όγδοη γραμμή και προαχθεί. (Θέμα Excelsior).
Άρα, ο bBh3 πρέπει να κάνει την πρώτη ημικίνηση (την κίνηση B1), (και σίγουρα να προετοιμάσει το μπλοκάρισμα του bK).
Το wP είναι πιθανό ότι θα πάρει και ένα-δυο κομμάτια πηγαίνοντας προς προαγωγή και θα κάνει ματ τον bK όταν θα είναι μπλοκαρισμένος στην όγδοη γραμμή.
Ο bK χρειάζεται 3 κινήσεις για να φτάσει στην όγδοη γραμμή.
Η παραμένουσα ημικίνηση των μαύρων χρειάζεται για να συμπληρωθεί το μπλοκάρισμα.
Πιστεύω ότι κάποιοι από τους λύτες δεν θα χρειαστεί πραγματικά να δουν την κρυμμένη λύση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: